Hangon Hyrskyt
Kamppailu

Lajin synty ja kehitys

Brasilialainen jiu-jitsu on alkuperäisestä japanilaisesta Jiu-jitsusta ja Judosta jalostettu, nykyaikainen ja erittäin toimiva versio. Sen tehokkuus ja toimivuus testataan jatkuvasti vapaaottelukehissä ja häkeissä ympäri maailman. Kattava BJJ websivusto, www.bjj.org kuvaa lajin syntyä jotakuinkin seuraavasti:

Vuonna 1914 japanilainen Jiu-jitsu ja Judomestari Mitsuo Maeda muutti Brasiliaan. Maahanmuutossa häntä auttoi poliitikko nimeltä Gastao Gracie. Vastapalveluksena Maedo opetti Jiu-jitsua Gastaon pojalle Carlosille. Carlos puolestaan opetti veljiään, joista tunnetuin on Helio Gracie. Graciet kehittivät lajia perinteisissä Brasilialaisissa Vale Tudo-otteluissa (Vale Tudo = kaikki käy, josta kehittyivät nykyaikaiset vapaaottelumuodot). Koska Graciet olivat pienikokoisia ja haastoivat vapaaotteluihin minkä kokoisia tahansa ja minkä tahansa tyylisuunnan edustajia, painoittui laji tekniikoihin, joilla pienempi vastustaja pystyy voittamaan suuremman.

Kun Graciet hallitsivat minimaalisilla säännöillä käytäviä otteluja, sekä USA:ssa, että Japanissa lähti laji räjähdysmäiseen kasvuun. Kaikki kamppailulajien harrastajat halusivat oppia tekniikat, joilla pienikokoiset Graciet voittivat kaikki vastustajansa koosta tai tyylisuunnasta riippumatta. Tänä päivänä kaikki vapaaottelijat harjoittelevat Brasilialaisen Jiu- jitsun tekniikoita ja BJJ:tä pidetään ylivoimaisena painilajina.

Koska säännöt ovat minimaaliset kehittyy harrastajien toimesta jatkuvasti myös uusia tekniikoita. Jokaisen suuren turnauksen jälkeen videoita tutkitaan ahkerasti, jotta vastustajien uudet kikat opitaan ja keksitään niihin vastalääkkeet. Tunnettuja tekniikoita ja niiden variaatioita on jo loputtomalta tuntuva määrä ja käytännössä harrastajat erikoistuvat ajan kuluessa itselleen sopivimpiin teknikoihin ja niiden hiomiseen.
BJJ on urheilun lisäksi erinomainen itsepuolustuslaji, jossa vastustajaa ei tarvitse vahingoittaa. Koska harjoittelu on hyvin suurilta osin kovaa sparraamista ja tekniikoiden soveltamista täyden vastuksen antavaan vastustajaan, on oppiminen hämmästyttävän nopeaa.

Brasilialainen jiu-jitsu voidaan jakaa kolmeen eri osa-alueeseen: Vale Tudo, eli kaikki käy, johon sisältyy lyönnit ja potkut sekä pystyssä, että matossa. Urheilu BJJ, josta on karsittu lyönnit, potkut ja joitakin vaarallisia tekniikoita, sekä luotu pisteytysjärjestelmä. Kolmantena on itsepuolustus, jossa tekniikoita sovelletaan esimerkiksi kadulla tapahtuvan hyökkäyksen neutralisoimiseksi. Lukkopaini on periaatteessa urheilu BJJ:tä, mutta ilman pukua.